Tips voor de juiste kantoorinrichting!

Uit onderzoeken is gebleken dat de juiste kantoorinrichting zeer belangrijk is, maar voor veel bedrijven vaak heel lastig. Met een praktisch en de juiste kantoorinrichting voor uw bedrijf, wordt het werkplezier bij uw medewerkers verhoogd. En wie met plezier naar zijn werk gaat, heeft een hogere productiviteit. Want wist u dat een gemiddelde medewerker 33% van zijn carrière op kantoor spendeert? Dus is het niet zo gek dat de juiste werkomgeving belangrijk is voor de gezondheid, creativiteit en de productiviteit van uw medewerkers.

Maar hoe gaat u deze juiste werkomgeving creëren? Want ieder bedrijf is uniek en heeft een eigen doelstelling, strategie en merk. En zeer belangrijk is dat de juiste kantoorinrichting en werkomgeving past bij uw bedrijf. DeSB geeft u een aantal tips voor een effectieve kantoorinrichting.

Goede werkplekken

Zorg dat uw medewerkers veilige en gezonde werkplekken hebben. Verkeerd ingerichte werkplekken kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Volg daarom de Arbo-regels, waaraan een werkplek moet voldoen. Zo moet het meubilair ergonomisch verantwoord zijn. Dat wil zeggen dat stoelen, bureaus en beeldscherm goed zijn afgestemd op het werk en de mensen die er gebruik van maken. Er moet voldoende ruimte zijn om te kunnen bewegen, ga uit van minimaal vier vierkante meter per medewerker. Denk ook aan de stand van de bureaus bij de indeling van de werkruimte. Het is handig om de bureaus in een hoek van 90 graden op de ramen te positioneren. Zo schijnt er geen licht op de beeldschermen en kijkt uw medewerker ook niet in het licht. Zo worden de ogen niet onnodig vermoeid.

Goede bureaustoelen

Begin bij goede bureaustoel, omdat deze het meest aangepast kan worden aan de persoonlijke kenmerken zoals lengte en gewicht van uw medewerkers. Een bureaustoelen op maat dus. Een bureaustoel moet wel altijd goed ingesteld worden, want slecht zitten op een goede bureaustoel is namelijk alsnog slecht zitten. Een bureaustoel die aan de NEN-norm voldoet, is in ieder geval in te stellen. De bureaustoel voldoet dan aan bepaalde afmetingen, waardoor deze geschikt is voor de meeste mensen. Volgens de NEN-norm moet de bureaustoel op een bepaalde zithoogte in de stellen zijn. Dat geldt ook voor de diepte van de zitting, de stand van de rugleuning en de hoogte en diepte van de armleuningen. Ook vijf geremde zwenkwielen zijn kenmerkend voor een goede bureaustoel, deze geven meer balans en veiligheid. Met een gezonde zithouding voorkomt dit veel rugklachten. Hier vindt u de vijf basisvoorwaarden om optimaal te kunnen zitten.

Goede verlichting

Goede verlichting is een belangrijk ergonomisch onderdeel van uw kantoorinrichting. Met een goede verlichting kunnen uw medewerkers hun documenten en andere belangrijke papieren beter lezen, waarmee een slechte lichaamshouding (niet gebogen gaan zitten) en andere lichaamsklachten voorkomen kunnen worden. Met een goede verlichting zorgt u ervoor dat uw medewerkers minder energie zullen verbruiken en zo efficiënter kunnen blijven werken, waardoor de productiviteit hoog blijft.

 

 Ilona Thoen